středa
21. března 2018
17:30 hod.

21.3. festival jeden svět 2018

Filmy Azurová a Čističi

17:30 hod -Azurová / Karina Holden / Austrálie / 2017 / 76 min.

Obrazově působivý dokument ukazuje nejen dopady lidské činnosti na ekosystém oceánů, ale také možnosti, jak moře před námi samými chránit.

Oceán je místem, odkud život na naší planetě kdysi vzešel a jehož ekosystém má zásadní vliv na klimatické podmínky celé planety. Na první pohled stále vypadá jako neomezená zásobárna života. „Tento nadbytek už je ale pouhou iluzí,“ pronáší jeden z protagonistů, oceánolog a potápěč Lucas Handley. Během posledních čtyřiceti let vymizela z oceánu přibližně polovina živočichů. Film představuje další ženy a muže z různých oborů, kteří na mnoha místech planety názorně předvádějí, jak narušení jednoho článku této otevřené struktury řetězově ovlivňuje další. Snímek však není pouhou zprávou o alarmujícím stavu našeho životního prostředí. Zachycuje také inspirativní příběhy několika osobností, které se rozhodly stát se aktivními ochránci.

19.30 hodin - Čističi / Hans Block, Moritz Riesewieck / Německo, Brazílie, Nizozemí / 2018 / 88 min.

Prostřednictvím sociálních médií lze nahrát na web jakékoliv video nebo obraz. Neznamená to ale, že tam každý takový materiál také zůstane. Na tom, aby uživatelé viděli jen schválený obsah, ve skrytu pracují desetitisíce „čističů“.

Úlohou čističů, najímaných společnostmi jako Facebook nebo Google, je vyhledávat a mazat závadný obsah. Působí v utajení, přesto se filmařům podařilo kontaktovat některé z „moderátorů obsahu“, kteří pracují ve filipínské Manile. Jejich zkušenosti zahrnují otřesné zážitky při setkání s dětskou pornografií nebo se záznamy islamistického vraždění. Postupná devastace psychiky moderátorů ale není jediným problémem existence této profese. Jako závadný je totiž často vyhodnocen i obsah, který nevyhovuje vládám jednotlivých zemí nebo znepokojivým způsobem vypovídá o realitě válečných konfliktů. Kde už se snaha zabránit šíření zla mění v nebezpečnou cenzuru?
Host pro debatu: Michal Zlatkovský, editor, Respekt.




ZTP 35Kč, asistent zdarma


9-jeden-svet.jpg