úterý
6. října 2009
20:00 hod.

OZVĚNY FRESH FILM FESTU 2009

To nejlepší z letošního mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů.

Vítězné filmy

Notebook / Notebook / Notebook

Nizozemsko/ 2008 / 5MIN / Animovaný / REŽIE: Evelien Lohbeck / SCÉNÁŘ: Evelien Lohbeck

Synopse: Notebook sestává ze čtyř experimentálních filmů, jimiž se snažím zmást realitu. V těchto filmech dochází ke zpochybnění iluzí a očekávání.

Životopis režiséra: Evelien Lohbeck začala studovat animaci na Art academy St.Joost v Bredě v roce 2004. Vybrala si animaci pro její nepřeberné množství možností a časem se naučila mnoho různých animačních metod (rotoskop, 3D počítačová animace, stop-motion animace, apod.). V posledním ročníku se rozhodla soustředit na experimentální práci a vytvořila Notebook.

Babcia wyjezdza / Grandma Has Gone / Babička už není

Polsko /2009 / 18MIN / Hraný /v polštině/REŽIE: Tomasz Jurkiewicz/SCÉNÁŘ: Tomasz Jurkiewicz

Synopse: Šestnáctiletý Jurek má potíže na učilišti, je totiž notorický lhář. Brzy mu schopnost vymýšlet si přijde vhod. Když jeho babičku, se kterou si jsou velmi blízcí, odvezou do nemocnice, Jurek si musí poradit se svým otcem alkoholikem. Dojemný příběh o snech a o vyrovnávání se s osudem.

Životopis režiséra: Tomasz Jurkiewicz se narodil v roce 1981. Absolvoval studium filmové vědy na Jagiellonian University v Krakově a v současné době uzavírá studium filmové režie na The Film Radio and TV Department, Krzystof Kieslowski’s name , University of Silesia v Katovicích. Je autorem krátkých filmů Franciszek (2005), Broadcast Rehearsal (2006), Sleepwalkers (2007), Live-Action Radio (2008), Merry Christmas (2009) and Grandma has gone (2009), rovněž v jako scenárista. Jeho dokumentární film Live Action Radio byl promítán v hlavní soutěži festivalu Fresh Film Fest 2008.

Kuolema keltaisessa talossa / Death In the Yellow House / Smrt ve žlutém domě

Finsko / 2008 / 5MIN / Animovaný / REŽIE: Anna Virtanen /SCÉNÁŘ: Anna Virtanen

Synopse: Smrt ve žlutém domě je film o riskování, konfrontaci, následování instinktů a pochybování o jejich spolehlivosti.

Životopis režiséra: Anna Virtanen (narozena 1980) ukončila Turku Arts Academy v roce 2008. Pracuje jako animátora, ilustrátorka a grafická designérka. Smrt ve žlutém domě je její třetí krátký film.

Yellow Belly End / Yellow Belly End / Žluté pírko

Velká Británie /2009 / 9MIN / Animovaný / REŽIE: Philip Bacon / SCÉNÁŘ: Philip Bacon, Mahalia Rimmer

Synopse: Vysokánská skála, modré nebe, spousta mrtvých a muž, který to všechno podrobně zapisuje. Vede mírumilovný a spořádaný život a tráví čas pozorováním jiných lidí končících své životy skokem ze skály. Brzy se ovšem okolnosti obrátí proti němu a on sám začne být přitahován blíže a blíže ke kraji skály.

Životopis režiséra: Philips Bacon vystudoval ilustraci a animaci na Manchester Metropolitan University. Dva roky se věnoval ilustraci, ale později zjistil, že by rád viděl své obrázky v pohybu a rozhodl se v posledním ročníku přestoupit na animaci. Před promocí realizoval několik malých experimentálních filmů a úspěšně složil zkoušky na režii animovaných filmů na National Film and Television School (NFTS). V budoucnosti se chce věnovat filmu a zajímá se o různá odvětví včetně reklamy, video klipů, krátkého filmu, animaci, malbu a ilustraci.

Skrapsår / Scratches / Šrámy

Švédsko / 2008/ 22MIN / Hraný/ Angl. Titulky / REŽIE: Gabriela Pichler / SCÉNÁŘ: Gabriela Pichler

Synopse: Děti a omladina v průmyslové zóně nemají na práci nic jiného než se poflakovat a toužit po lásce. Film s nadčasovým příběhem.

Životopis režiséra: Gabriela Pichler již ukončila svá studia filmové režie na School of Film Directing in Gothenburg, School of Documentary Films in Öland a na Halmstad University. Ve svých snímcích se zabývá mícháním fikce s dokumentárními prvky, pracuje s neherci a hledá nečekané a magické v každodenních životech.

Bevezetés az általános nyelvészetbe / Introduction to General Linguistics / Úvod do obecné lingvistiky

Maďarsko / 2008 / 20MIN / Hraný/ REŽIE: Péter Szeiler /SCÉNÁŘ: Péter Szeiler

Synopse: Lingvista vypráví příběh svých rodičů, aby dokázal, že věda nemůže vyřešit životní problémy. Otec, který nedovede (správně) mluvit, matka, která mluví příliš, ale nic neříká, a milenec matky, který místo mluvení mlátí. Je obtížné vyjádřit se nebo se skrýt, ale je snadné lhát. Konflikt bez řešení, problémy, které nejsou problémy.

Životopis režiséra: Péter Szeiler (1984, Maďarsko) studoval na University of Drama, Film and Television in Budapest a na Eötvös University of Sciences, Faculty of Literature and History of Film. Je autorem snímků 8 (2007), Family saga (2007), a Off-peak period (2008). Úvod do všeobecné lingvistiky je zatím jeho poslední film.