středa
7. října 2009
20:00 hod.

OZVĚNY FRESH FILM FESTU 2009

To nejlepší z letošního mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů.

Fresh Extreme - nejprogresivnější filmy

Noche adentro / Night Inside / Noc zevnitř

Paraguay, Argentina /2009 / 17MIN / Hraný/ REŽIE: Pablo Lamar /SCÉNÁŘ: Pablo Lamar

Synopse: Novomanželé už odešli z večírku, na kterém svatebčané ještě tancují. Nevěsta vykrvácela a ženich nese její tělo. Tahá ji po schodech a podél chodby, dokud oba nespadnou. Na břehu ji ženich odevzdá řece, její tělo odplouvá na lodi.

Životopis režiséra: Pablo Lamar se narodil v hlavním městě Paraguaye, Asunciónu. V současné době žije v argentinské metropoli Buenos Aires, kde také studuje na Universidad del Cine. Doposud vytvořil dva filmy: Ahendu nde sapukai (I Hear Your Scream, 2008) a Noc zevnitř (Noche Adentro, 2009).

Hai-Zi / The Child / Dítě

Tchajwan / 2008/ 12MIN/ Hraný / REŽIE: Hui-Chuan Chan /SCÉNÁŘ: Hui-Chuan CHAN

Synopse: Jednoho klidného, slunečného a teplého odpoledne vážně nemocné dítě vstoupí do posledních fází života. Jeho matka nevyhnutelnost posune k rozuzlení…

Životopis režiséra: Hui-Chuan Chan se narodila roku 1982 v Taichungu na Taiwanu. Je absolventkou ergoterapie na National Cheng Kung University. Možná je to jejím romantickým založením, ale v momentě, kdy dostala možnost spolupracovat na filmovém natáčení během svých studií, hluboce se do filmu zamilovala. Po ukončení studií začala studovat na National Taiwan University of Arts. Struktura jejího filmu Dítě vychází z jejích terapeutických zkušeností.

O||O / O||O / O||O

Francie /2008 / 15MIN / Animovaný/ REŽIE: Marc Hericher /SCÉNÁŘ: Marc Hericher

Synopse: Představivost a skutečnost jsou neoddělitelné pojmy. I když je oddělíme pevnou zdí, zůstanou promíchané. Ollo je film o pěti kapitolách, které ilustrují konvenční skutečnost pěti postav v konfrontaci s jejich intimními myšlenkami.

Životopis režiséra: Marc Hericher začal se studiem animace a grafiky, ale velice brzy se začal hlouběji věnovat umění na University of Beaux-arts ve Versailles, a potom École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris (ENSAD). Zaměřil se na animaci, se zvláštním důrazem na kombinaci zvuku, obrazu a pohybu. V roce 2007 s Juliettou Hamon Damourette and Jaoem Eka-M’Changamou režíroval a spoluprodukoval snímek The Set Theory (La théorie des ensembles) a o rok později natočil film Ollo.

鼠 / Rat / Krysa

Tchajwan, Malajsie / 2008 / 17MIN/ Hraný/ REŽIE: Lau Kek Huat /SCÉNÁŘ: Lau Kek Huat, Chiu Chui Lung

Synopse: Nezávislá moderní žena se rozhodne pro interrupci. V předvečer zákroku, když se snaží vyrovnat se svým rozhodnutím, se do jejího domu nastěhuje krysa. Bude schopná zvládnout tíhu svého rozhodování a zároveň vpád tohoto neviditelného vetřelce?

Životopis režiséra: Lau Kek Huat studuje film na National Taiwan University of Arts. Je autorem dvou dokumentů – Lottery Tickets a Queen. Jeho krátký film Krysa byl vybrán do sekce Panorama letošního Fresh Film Festu.