čtvrtek
8. října 2009
20:00 hod.

OZVĚNY FRESH FILM FESTU 2009

To nejlepší z letošního mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů.

Filmy čerstvosti – umělecky výrazné, divácky poutavé

Le son du pignon / Hlas ozubeného kolečka / Le son du pignon

Francie /2008 / 2MIN / Animovaný/ REŽIE: David Martin /SCÉNÁŘ: David Martin

Synopse: Opraváře bicyklů zabraného do každodenní rutinní práce pohltí monotónní rytmus. Stane se z něj dirigent radostné mechanické hudby.

Životopis režiséra: David Martin se narodil 24. brezna ve Francii. Momentálně bydlí v Gournay sur Marne a je studentem pařížské École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris (ENSAD). Jeho práce Le son du pignon, která byla vybrána do soutěžní sekce Theatre Optique letošního Fresh Film Festu, byl zastoupen ve výběrech širokého spektra filmových festivalů jako na příklad Interfilm Berlin, festival krátkých filmů v Claremont-Ferrandu, Melbourne International Animation Film Festival či český Zlínský pes.

Outcasts / Vyvrženci / Outcasts

Velká Británie / 2008 / 24MIN / Hraný/ REŽIE: Ian Clark /SCÉNÁŘ: Simon Brooke, Ian Clark */and/*amp; Megan Stuart Wallace

Synopse: Zamilovaná dívka, popová hvězda v nebezpečí a banda na útěku… Někdo to brzy schytá.

Životopis režiséra: Ian Clark se začal zajímat o film již během svých studií grafického designu a animace. Poté, co dokončil bakalářské studium, strávil dva měsíce v New Yorku a učil se, jak pracovat se 16mm kamerou a režíroval svůj první krátký film. Později pracoval jako asistent v londýnské pobočce New York Film Academy. V loňském roce zakončil studium na britské National Film and TV School (NFTS) a dva jeho snímky, Outcasts a Smile, momentálně cestují po filmových festivalech.

Guichet 27B / Přepážka 27B / Guichet 27B

Belgie / 200 / 2MIN / Animovaný / REŽIE: Iris Alexandre / SCÉNÁŘ: Iris Alexandre

Synopse: Když přijde na to získat nové osobní dokumenty s odpovídající fotografií…

Životopis režiséra: Iris Alexandre se narodila roku 1987. Od roku 2007 je studentkou Ecole nationale supérieure des Arts visuels de */and/*apos;La Cambre*/and/*apos;, která má své sídlo v belgickém Bruselu. Její animace Přepážka 27B byla vybrána pro sekci Panorama letošního Fresh Film Festu.

Kuppikunta / Coffee Break / Kafepauza

Finsko / 2008 / 20MIN / Dokumentární / REŽIE: Reetta Huhtanen / SCÉNÁŘ: Reetta Huhtanen

Synopse: Nekonečná přestávka na kávu. Tři věční studenti se rozhodli pro životní styl, který se vymyká běžným měřítkům produktivity okolního světa. Uprostřed moderní doby, kdy lidé přicházejí, odcházejí a mění se, se tihle tři rozhodli zastavit a soustředit se na základní otázky bytí.

Životopis režiséra: Reeta Huhtanen se narodila roku 1981. V současné době studuje dokumentární film na University of Art and Desing (UIAH) v Helsinkách. Předtím než se stala její studentkou, však vystudovala sociologii a filozofii. Film Kafepauza je jejím prvním filmem.

A nakonec z Visegrad Caravan ( studentská díla vyrobená v zemích Visegrádské čtyřky)

film jablonecké rodačky Jitky Rudolfové :

Nejlepší playbacková zpěvačka na světě / World´s Best Lip Singer /

Česká Republika / 2008 / 20MIN / Hraný / REŽIE: Jitka Rudolfová /SCÉNÁŘ: Jitka Rudolfová

Synopse: Hlavní postavou filmu je holka Martina, která je přesvědčena o tom, že musí zpívat. Hlásí se na konzervatoř, kde jí řeknou, že její hlas daným pěveckým nárokům určitě neodpovídá. Její kamarád jí nabídne, aby šla zazpívat k nim do kapely... Film se zabývá tématem nemožnosti naplnění lidských tužeb, tématem silné touhy po něčem, čeho nelze dosáhnout. Jednou z důležitých linií filmu jsou autobiografické zápisky z deníku, zachycující dobu jednoho roku, ze kterých vyplývá, že hlavní aktérka se mimochodem stane studentkou FAMU.

Životopis režiséra: Jitka Rudolfová se narodila roku 1978 v Jablonci nad Nisou v severních Čechách. Tento rok se chystá ukončit svá studia na Katedře režie pražské FAMU se svým absolventským počinem Zoufalci, který bude uveden do českých kin v listopadu 2009

www.freshfilmfest.net